Citromfű a kertben, a lakásban és a konyhában!

A növény gyógyító hatásait már az ókorban ismerték, a rómaiak és a görögök elsősorban béltisztítóként használták, míg az arabok úgy vélték, a citromfű használata elűzi a rosszkedvet és a szomorúságot.

 Különösen a késő középkortól népszerű, a korabeli tudósok a citromfűvel készült főzeteket, teákat idegerősítőként alkalmazták a „mentális energia hibás ellátása” ellen. Azt gondolták, hogy a citromfű megtisztítja az agyba vezető eltömődött ereket.

A XVII. században a kolostorokban készítették a „Sarutlan Karmeliták citromfű vizét”, amelyet csodálatos tulajdonságokkal ruháztak fel:

főként hisztériás rohamok, vagy görcsös rángatózások csillapítására alkalmazták, de a szer remekül bevált a fogfájás ellen is.

Mindezeken kívül a citromfű hatékony baktérium-, vírus- és gombaellenes gyógynövény. Kezeli a gyomorproblémákat, a fertőzéseket, a nehézlégzést és az álmatlanságot, enyhíti a lázat, a reumás fájdalmakat, megszünteti a fáradtságot, valamint segíti a méregtelenítést, hozzájárul a 2. típusú cukorbetegség és egyes daganatok megelőzéséhez.

Kiváló nyugtató, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, valamint antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Illóolaja nyugtatóként használva enyhíti az idegességet, a citromfűből készített tea megszünteti az álmatlanságot és a szorongást.

Mivel görcsoldó tulajdonságai elsődlegesen a központi idegrendszert érintik, képes csökkenteni a neurotikus és a stressz okozta fejfájást, ahogyan az ideges gyomorfájást is mérsékli.

Legfontosabb összetevője a citrál (lemonal), ami a növény citromos illatát, és gombaölő hatását biztosítja, amelyet elsősorban a Saccharomyces cerevisiae ellen fejti ki. Ez az élesztőgomba az emésztőrendszert támadja meg, és vált ki allergiás reakciókat. Ennek eredménye lehet a rossz emésztés, az alhasi görcsök, a hasmenés vagy a székrekedés.

Gomba ellenes tulajdonsága a bőrgombák –ilyen a bosszantó lábgomba–, illetve a szájban és a nemi szervekben megfigyelhető Candida fertőzés kezelésekor is kamatoztatható.

Szintén elsősorban a citrálnak köszönhető, hogy a citromfű gátolja egyes daganatok –mellrák, bőrrák, májrák növekedését–, és a rákos sejtekben beindítja az apoptózist (programozott sejthalál), illetve normalizálja az inzulinszintet, ami hozzájárul a 2. típusú cukorbetegség kezeléséhez.

A citrál a fogyásban is szerepet kap, akadályozza ugyanis a hasi zsír felhalmozódását. A citromfű serkenti az epe termelődését, és a bélműködést, ezáltal javítja az emésztést. Segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a székrekedéstől, valamint a hányingertől.

Hatékony vízhajtó, fokozza az ürítések gyakoriságát és a vizelet mennyiségét, ezzel gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből. A vízvisszatartási problémák megoldása mellett az ödémák eltüntetéséhez is hozzájárul, valamint segít eltávolítani a bélben lerakódó mérgeket.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint és flavonodiokat, amelyek erős antioxidánsok: megóvnak a rákot, gyulladásokat és érrendszeri betegségeket okozó szabad gyököktől, valamint lassítják a sejtek, és különösen a bőr öregedését.

Antioxidáns hatása révén erősíti az immunrendszert, és megóv az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus szuperbaktériummal szemben. Az emberek kétharmadában hosszabb-rövidebb ideig megtalálható Staphylococcus aureus a bőrön, a garatban és az orrban telepszik meg, jelenléte összefüggésbe hozható a szívizom-gyulladással, a bőrfertőzésekkel, a vérmérgezéssel és a tüdőgyulladással.

Antibakteriális hatása a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásában szerepet kapó Helicobacter pylori baktériummal szemben is érvényesül, ahogyan a vastagbélgyulladás kezelésében és megelőzésében is jó szolgálatot tehet.

C-vitamin-tartalma révén enyhíti az orrdugulás, megfázás, influenza és más légúti megbetegedések tüneteit, míg izzasztóként mérsékli a lázat.

A citromfű csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, így a citromfű fogyasztásával megelőzhető az erekben a véráramot akadályozó, és szívbetegségeket okozó plakkok (a vérzsír felhalmozódása és lerakódása az érfalakra) kialakulása. Külsőleg alkalmazva csökkenti a reumás tüneteket, valamint kisebb sérülések esetén, megakadályozza a seb elfertőződését, elősegíti a sebgyógyulást.

Citromfű tea készítése:

    Egy edénybe rakjunk 10 g szárított citromfüvet.

    Forraljunk fel egy liter vizet, majd öntsük a citromfűre.

    Nagyjából 10 percig hagyjuk állni.

    Ezt követően szűrjük, és minél melegebben fogyasszuk el.

A citromfű tea íze igen kellemes, ezért nincs szükség különösebb ízesítésére.

Remek görcsoldó, alhasi- és menstruációs görcsök ellen az egyik legjobb megoldás, ha naponta megiszunk két pohár citromfű teát.

 Gyomorpanaszok esetén, étkezés után fogyasszuk: elősegíti a helyes emésztést, megszünteti a puffadást és a túlzott gázképződést. Gyorsíthatja az emésztőrendszeri hurutok gyógyulását, elpusztítja a bélrendszerben élő káros baktériumokat és parazitákat, kiváló méregtelenítő.

Napi 2-3 csésze citromfű tea fogyasztása csökkenti a feszültséget, oldja a stresszt, megszünteti az alvászavarokat, mérsékli a fejfájást. Fogyasztásakor ne feledkezzünk el arról, hogy a citromfű tea hatékony vízhajtó, valamint ritkán szédülést okozhat.

Fertőtlenítő tulajdonságának köszönhetően segít enyhíteni a gyulladásokat, valamint a megfázás, a nátha és az influenza tüneteit, sőt, a megelőzéshez is hozzájárul. Ehhez elég napi egy csészével inni belőle.

Terhesség és szoptatás alatt, illetve gyerekek számára a citromfű tea nem ajánlott.

HA SZÍVESEN OLVASOL HASONLÓ TÉMÁBAN akkor

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELEINKRE ITT>>>

Hivatkozás

gyogynoveny-volgy.com/beltisztito-gyogynovenyek/citromfu