Vitaminforrás a gyümölcsösből

Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-, B- komplex és C-vitamint. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotórésze.

Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén – amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása.

Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektintartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat, amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-,  máj-, és vesetisztító tulajdonsága.

A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk.

A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak kezelésére. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

A körte hűsíti a gyomorhurutot és gyógyítja azt. Hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Az emésztési problémák mind gyakoribbak az idősebb korban, csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az emésztési folyamat. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. A vért segít megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.

A cseresznye tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, továbbá A- , B-, és C-vitamint. 

Kitűnő vértisztító. Segítségével a vérből távozik a húgykősav, aminek lerakódása a csuklókban vagy az ujjakban erős fájdalmat okoz az idősebb korban. Jelentős vértisztító hatást fejt ki, megtisztítja a bőrt. A természetes hormonok révén segíti a szervezet megbomlott egyensúlyát helyreállítani.

 

A  mély bordó színű meggy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Tartalmaz A- és C-vitamint, szelént és bioflavont.

Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, a máj és a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre.

A B-vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben. Ettől kiegyensúlyozottabb az emésztés, befolyásolja az idegek működését is.

Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségekre. Hormonelégtelenség természetes úton való kezelésére szolgál.

A meggy meggyorsítja a gyomor munkáját és az egész emésztőrendszer mozgásának felgyorsulására hat. A székrekedést is megszünteti, mert hatással van a gyomorsavra, tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában.

Az ásványi anyag tartalmának köszönhetően serkenti a szív működését. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Ennek hatására a veseműködés megélénkül, a szervezetben felhalmozódott víz kiürül a vizelettel.

Alkalmazzák még a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi panaszok kezelésére.

A szilva rendkívül gazdag káliumban. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

Vértisztító hatása kimagasló. A szilvában lévő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak, hatásos a székrekedés ellen.

Véd a belső vérzések kialakulásával szemben. A szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.

A bogyós gyümölcsök, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaznak. A málnát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák.

Vértisztító hatású: a vércukorszintet és a magas vérnyomást csökkenti, a vér körforgását serkenti. A menstruációs zavarok megszüntetésére használják, eredményesen szabályozza a szívműködést.

A sárgadinnye  gazdag tápértékű: van benne kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, A – és C-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, folic sav.

Jó hatást fejt ki a vékony- és vastagbélgyulladás kezelésekor. A sárgadinnye hűsíti és kisimítja a beleket, feloldja a feszültséget az idegekben és a belekben.

Hatására az immunrendszer erőre kap, növekszik az ellenálló képesség. Bőrkiütések és bőrbetegségek kezelésére is hatékony.

A vörös szőlő kiváló antioxidáns hatású gyümölcs. A szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthat a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér betegségekkel szemben. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét.
Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó, nagyon hasznos székrekedés, vese- és májpanaszok, aranyér esetén.

Az idegrendszer kiváló tápláléka, egy-egy szem szőlőcukor is felfrissíti az embert.

Sápadt, vérszegény betegek, idegesség, szívproblémák és női bajok kezelésére alkalmazzák. Tisztító hatású, ezért a köszvény, az asztma és a reuma gyógyításában is eredményesen használható.

Ha szívesen olvasol cikkeket az egészségmegőrzésről, akkor bátran iratkozzál fel a leveleimre!